Zrcadlovka nebo bezzrcadlovka?

Proč jsem o tom začala uvažovat? Po letech jsem se vrátila ke komerčnímu focení a začala tak více sledovat technické trendy. Koukala jsem na portfolia různých fotografů a dospěla k závěru, že některých výsledků zkrátka a dobře nejsem schopna se svou technikou docílit. Mluvím zejména o výstupu při snížených světelných podmínkách. Vyšlo mi z toho jediné, pokud chci konkurovat nebo alespoň držet krok s okolím, musím zainvestovat a pořídit jinou techniku. Byla jsem vlastníkem 12 let staré zrcadlovky od Nikonu s APS-C snímačem (pro laiky….je to polovina kinofilmového políčka). Nejdřív jsem si byla dost jistá, že chci opět Nikon a že chci zrcadlovku FF (full frame - čip má velikost kinofilmového políčka, je tedy 1x větší, než-li APS-C). Chtěla jsem zachovat své objektivy, ale to nešlo. Jelikož mám, respektive měla jsem objektivy určené jen na malý snímač. Ok, takže budu vybírat tedy nejen nové tělo, ale i objektiv. Tím se mi otevřela možnost koupě i jiných značek, než Nikon. 

No, vybírala jsem docela dlouho. Už jsem byla téměř rozhodnuta pro Nikon D780, ale pak jsem přes léto točila několik svateb, kde jsem si popovídala s přítomnými fotografy a všichni do jednoho přešli ze zrcadlovky na bezzrcadlovku. 

Takže jsem začala koukat i v kategorii bezzrcadlovek a dost rychle jsem zjistila, že to je to, co potřebuji. Naprosto zásadním důvodem, proč jsem zvolila bezzrcadlo je, že ostřící systém je absolutně úžasný. To je něco, o čem se mi doteď mohlo jen zdát. Ostření na oko funguje skvěle. Odpadá problém zrcadlovek s front focusem a back focusem. Prostě pecka. Další věc, která mi přišla hodně šikovná, je možnost snímání v tichém režimu (za využití elektronické závěrky). To se na svatbě víc než hodí. Není to zrovna příjemné, když fotíš svatbu v kostele a co 10 vteřin se ozve: “cvak” :). Ok, takže to máme druhý plus. Třetí a opět dost významné plus je focení za snížených světelných podmínek. Chce se mi říct: “no ty woe wauuuu”. Není moc důležité, kolik bylo u mého Nikonu D7000 možnost nastavit ISO (ale pro technické fajnšmekry to je 100 až 6400 respektive s možností rozšířit na 25600), ale spíš jaká nejzazší hodnota je vůbec použitelná. No není to moc. Tak do 1600 ISO se zavřenýma očima :))))). Co to v reálu znamená? Že jakmile začne být jen trochu šero, začíná být velký problém. Na svatbách to znamená nosit s sebou externí blesk, protože zejména v pokročilých večerních hodinách si bez něj ani neškrtnu. A všichni víme, jak vypadá fotka s nasazeným bleskem….Nic moc! Ale vrátím se tedy k tomu třetímu plusu. ISO 1600 nic neznamená….to je jak nic. Jde fotit s daleko daleko vyššími hodnotami pohybujícími se kolem 40 000 ISO a na těchto hodnotách mám pocit asi jako na 1600 u Nikonu D7000.


 A zde malá ukázka, že bezzrcadlovka si poradí v podstatě ve tmě.

Důvodů, proč si pořídit bezzrcadlo bylo víc, ale tyhle tři mi přišly stěžejní.

Ok a teď co jsem si vlastně vybrala? Nu dlouho jsem rozvažovala mezi Nikon Z6 II a Sony Alpha A7 III. Každý z nich měl své plusy a mínusy a rozhodování bylo těžké. Nakonec zvítězila Alpha a to z důvodu výdrže baterie. Je to totiž jedna a myslím, že jediná, věc, která je u bezzrcadlovek problém oproti klasickému zrcadlu. Zatímco zrcadlovka úplně v klidu vydrží celodenní focení a záložní baterii jsem vždy nosila spíš jen pro sichr, tak u bezzrcadel je tomu jinak. Zásadně jinak. Nikon Z6 II má udávanou výdrž baterie cca 350 snímků. Sony Alpha A7 III zhruba jednou tolik. Pokud si budeš bezzrcadlovku kupovat, mysli na to! Novější modely mají možnost napájení i za focení pomocí USB-C. To mi přijde super. Můžu si tak strčit do kapsy malou powerbanku a je to. Za mě asi lepší řešení, než kupovat několik dalších baterií. 

No ale ke každé změně patří i nějaké problémky způsobené neznalostí nového stroje. Potřebovala jsem nějaký čas na to, abych se se strojem sžila. Někteří kritizují menu u Sonek. Mně nevadí. Přijde mi logické. Nemám s tím problém. Ale některé věci mě překvapily a byla jsem moc ráda, že jsem v tu chvíli měla při ruce starý foťák. Kupříkladu jsem fotila lampionový průvod. Měla jsem zapnutý tichý režim (tedy využití elektronické závěrky) a na fotkách se mi začaly objevovat pruhy. Jako byla jsem dost rozčílená. Takový drahý stroj a toto? Co to je? Neměla jsem ani nejmenší tušení, že pokud je někde nějaký světelný zdroj v určité frekvenci, tak že za využití elektronické závěrky se může dít toto. To jsem si vygooglila až po návratu domů.  Nebo jsem si vzala prvně foťák do ateliéru a nebyla jsem za boha schopná docílit toho, aby jsem odpalovala záblesky. A ano tušíte správně….opět zapnutá elektronická závěrka. Hned zkraje mě zase nesmírně rozčilovala zapnutá vodováha v hledáčku. Vadilo mi to v obraze. To, kde ji vypnout jsem hledala tedy mega dlouho, jelikož výrobce to ve fotoaparátu z mě neznámého důvodu přeložil jako “úroveň”. Takže pokud to budeš chtít vypnout a budeš mít puštěnou češtinu, tak prosím vodováha rovná se úroveň. To je jasný, ne? Na co si musím pořád trochu zvykat je, že po cvaknutí snímku se mi objeví náhled v hledáčku. Někdy je to super…..protože hned vidím, že mám třeba podexponováno a jindy mě to neuvěřitelně vytáčí a to zejména když potřebuju nějaký objekt sledovat a místo toho, abych ho stále viděla, tak vidím co jsem vyfotila :))). Nu musím si někde najít, jestli i tohle jde vypnout :)) a věřím, že ano.


Suma sumárum…..za mě nejlepší rozhodnutí co jsem mohla udělat. Ať už si vybereš Sony, Nikon nebo Canon….neuděláš chybu. Otevírají se nové možnosti, mizí některá omezení z dřívějška. 

Jo a někdo si chce bezzrcadlo pořídit proto, že je lehčí. Tak na to prosím bacha. Já jsem teď například o 200 g těžší než předtím. A kdyby to někoho zajímalo, pořídila jsem si do začátku Sigmu ART 24-70 F2,8. A časem se chystám na Sigmu ART 135 mm f 1,8. Pokud by tě zajímalo proč jsem ze všech ZOOM objektivů koupila nakonec onu Sigmu 24-70, tak o tom napíšu příště.


Using Format